Spore - Hücreden Uzaya Yaşam Oyunu


Neredeyse herkes, bir şeyi en başından başlayarak büyütmeyi, geliştirmeyi sever. Tıpkı bir kaç işçi ile başlayıp sonrasında binalar, fabrikalar ve ordular kurduğumuz, medeniyet haline geldiğimiz strateji oyunları gibi. Spore, tam olarak bir strateji oyunu olmasa da strateji evreleri barındıran ve bu duruma uyan bir oyundur.

Şöyle ki, bir hücre olarak başladığınız Spore oyununda, gelişiminizi sağlamak için gerekli olan yolları izleyerek hücre olmaktan çıkıp bireye dönüşmeye, kabileler kurmaya, medeniyetleri yönetmeye hatta uzaya kadar uzanan bir serüveni canlandırıyorsunuz. Zaten Spore ismi de "Başka bir üreme hücresine, döllenmeye gerek duymadan yeni bir birey oluşturabilen üreme hücresi" olan ve Türkçesi "Spor" olan hücreden gelmektedir. Spore da tam olarak bu hücre ile başlayarak ileri seviyelere ulaşmamız için uğraşmamızı sağlayan yapıdadır.

Suda bulunduğumuz bir ortamda hücre olarak başladığımız bu oyuna başlamadan önce, oyunun bize sunmuş olduğu çeşitli dünyalardan birini ve oluşturacağınız karakterin ırkını seçmeniz, sonrasında ise etçil veya otçul olarak beslenme şeklinizi belirlememiz gerekiyor. Tabi ilerledikçe hem etçil hem otçul olarak devam etme seçeneği de tamamen oynayan kişiye bağlı. Ayrıca oynayacağınız çoğu evrede karakteriniz ve evrenizin bulundurduğu ögeleri kendiniz şekillendiriyor ve renklendirebiliyorsunuz.


Tüm bu seçimleri yaptıktan sonra suda belirlemiş olduğunuz besinleri veya kendi ırkınızdan olmayan diğer canlıları yiyerek gelişim gösteriyorsunuz. Bu gelişimler sonucu açılan geliştirme seçenekleri ile canlımıza yeni özellikler (yüzgeç, zehir, iğne gibi) ekleyebiliyorsunuz. Aynı zamanda bu geliştirme seçeneklerini bu ve bundan sonraki evrelerde de etrafta dolaşarak açabiliyorsunuz.

İlk evreyi bitirdikten sonra sıra ikinci evreye geliyor ve karaya çıkıyoruz. Artık bir bireye dönüştük ve el, ayak gibi organlara da sahibiz. Ancak karada sadece biz yokuz. Bireye dönüşen diğer ırklar da mevcut ve bundan sonra gelişiminizi nasıl sürdüreceğimiz ve nasıl bir yol izleyeceği tamamen sizin elinizde. İster diğer ırklarla iletişim kurup daha barışçıl bir yol, ister onlara saldırarak düşmanca bir yol, isterseniz de her ikisini birden gerçekleştirdiğiniz bir yol izlersiniz.


İkinci evreyi de bitirdikten sonra sıra geliyor kabile kurmaya ve diğer kabilelerle etkileşime geçmeye. Topluluklar kurulmuş, ateş bulunmuş geriye kabile kurmak kalmış. İşte oyunun bu kısmında en başta bahsettiğim strateji evresine geliyoruz. Yiyecek ve kaynak toplamak, barakalar kurmak, nüfusu arttırmak, kabilenizin güvenliğini sağlamak, yiyeceklerinizi korumak, diğer kabilelerden gelecek saldırılara karşılık vermek, diğer kabilelere saldırmak veya dostluk kurmak gibi strateji oyunlarına benzer bir çok yanı olan bu evreyi bitirmeye çalışıyorsunuz.

Dördüncü evrede ise artık medeniyetler kurulmuş ve şehirler inşa edilmiş, teknoloji gelişmiş ve çağdaş bir toplum seviyesine çıkmış bulunuyorsunuz. Bu evrede şehrinizin yakınlarındaki petrol kuyularını ele geçirerek para kazanmalı ve şehrinizi geliştirerek bulunduğunuz dünyadaki diğer tüm şehirleri ele geçirmeniz gerekiyor. Oynanış olarak bir önceki kabile evresinin daha gelişmiş ve teknoloji barındıran hali. Önce yakındaki ve karadan gidebileceğiniz şehirleri ele geçirip uçaklar ve gemiler üretebilmek için yeterli gelişimi ve kaynağı toplamanız gerekiyor. Artık tüm savaş araçlarını üretebildiğiniz bir düzeye geldiğinizde ise bulunduğunuz dünyadaki tüm şehirlere saldırıp teslim olmalarını sağlıyor ve yönetim birliğini oluşturmaya çalışıyorsunuz.

Beşinci evre ve oyunun son evresinde artık uzay çağına geçiyoruz. Uzay gemisinin icadıyla başladığınız bu evrede bulunduğunuz dünyadan ayrılarak diğer gezegenlere hatta farklı galaksilere kadar giderek size verilen görevleri yapmaya çalışıyorsunuz.

Kısacası Spore, eşeysiz üreyen bir hücreden uzaya kadar 5 farklı evreyi bize canlandıran, aslında yaşamın geçmişten geleceğe bir simülasyonu gibi olan, başladıktan sonra sıkmadan sürekli bir sonraki evreyi merak ettiren ve bekleten gayet keyifli ve espritüel bir oyun.


Spore - Hücreden Uzaya Yaşam Oyunu Spore - Hücreden Uzaya Yaşam Oyunu Reviewed by Vieyc on Perşembe, Mayıs 16, 2019 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.